Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Άνω Βροντούς στην Αστροβραδιά 2008


Μια φορά και ένα καιρό…………..


Όταν ήμουν μικρή επειδή φοβόμουν να κοιμηθώ μόνη μου πήγαινα στο δωμάτιο του παππού μου και του ζητούσα, απαιτούσα σχεδόν, να μου πει παραμύθια. Κι εκείνος επειδή δεν ήξερε για πρίγκιπες και νεράιδες… μου έλεγε ιστορίες από την Μικρά Ασία , την επιστροφή στην Ελλάδα, τον εμφύλιο, το αντάρτικο. Ιστορίες με θανάτους, στερήσεις, φυλακίσεις, εξορίες που έβγαζαν όμως ταυτόχρονα, βαθιές ανθρωπιστικές αξίες, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, αξιοπρέπεια. Μου αφηγούνταν πράγματα αληθινά, σκληρά και την ίδια στιγμή μου έδινε δύναμη, μου υποσχόταν μέσα απ’ τις αφηγήσεις του αυτές ότι ο κόσμος μπορεί να κερδηθεί.

Τα σκληρά χρόνια με τους βαρείς χειμώνες μαζευόμασταν στα σπίτια για να πούμε και να ακούσουμε ιστορίες, και νιώθαμε απόλυτα προστατευμένοι και ξεκομμένοι από τον γύρω κόσμο, βυθιζόμασταν σε μια αίσθηση ασφάλειας και τρυφερότητας αληθινά «παραδείσια».
Οι βραδιές αυτές προστάτευαν τη ζωή από τον κατακλυσμό, τη συμφορά και το θάνατο. Προστάτευαν την ατομικότητα, τις προσωπικές σχέσεις εντός της κοινότητας από την αδιαφοροποίητη πλημμύρα του έξω κόσμου. Αυτές οι ιστορίες που ακουγόντουσαν από το στόμα των μεγαλύτερων, προστάτευαν τη διαφορετικότητα και την ποικιλία. Μέσα τους υπήρχαν γέροντες, ενήλικες, νέοι και παιδιά, ζώα μικρά και μεγάλα, πουλιά, έντομα. Όλη η ποικιλία της ζωής συνυπήρχε μέσα της με ισότητα και αρμονία. Οι ιστορίες αυτές ήταν για τις δύσκολες ώρες. Δεν μας αποκόπτανε από την πραγματικότητα, δεν μας φυλάκιζαν αιώνια με την προστασία της, δεν μας κακομάθαιναν . Μας προσέφεραν καταφύγιο και ανάπαυση για όσο διαρκεί η συμφορά και μας προετοιμάζει για να βγούμε έξω μόλις τελειώσει η καταιγίδα και τραβηχτούν τα χιόνια , για να συνεχίσουμε τη ζωή μας ………….

Τι είναι η Γιορτή των Παραμυθάδων ?

Στόχος της Γιορτής των Παραμυθάδων είναι η διάδοση , η διάσωση των λαϊκών μύθων, των δοξασιών και της παράδοσης. Όσοι παραβρεθούν θα γίνουν μάρτυρες των αφηγήσεων και των άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Θα προσπαθήσουν, μάλιστα, να κατανοήσουν τον κόσμο των παραμυθιών.

Άλλωστε, πιστεύουμε , πως τα παραμύθια μας κάνουν όλους καλύτερους καθώς και ίσως πιο ανθρώπινους. Οι μύθοι μας κάνουν όλους να ονειρευόμαστε το πως θα θέλαμε να ήταν πραγματικά ο κόσμος……….

Το πρόγραμμα

Τους παραμυθάδες θα συντονίσει ο Βροντουλιώτης Τάσος Σταμπούλογλου με τους φίλους συγγραφείς του Νομού.

Οι παραμυθάδες σε χρόνο μικρότερο των 5΄θα πρέπει να αφηγηθούν την ιστορία τους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν δίπλωμα συμμετοχής και η καλύτερη ιστορία θα τιμηθεί με ένα βιβλίο.

Η συμμετοχή στην *Αστοβραδια 2008 - Γιορτής των Παραμυθάδων* είναι ενταγμένη στις δράσεις της Σύμβασης για τον εντοπισμό, τη καταγραφή, τη διαφύλαξη και προβολή της *΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO* με στόχο την προστασία της πολιτιστικής ποικιλότητας και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, στους τομείς της προφορικής παράδοσης και έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, των παραστατικών τεχνών, κοινωνικών πρακτικών, τελετουργιών και εορταστικών εκδηλώσεων.

Διοργανωτές ο Πολιτιστικός σύλλογος της Άνω Βροντούς με την υποστήριξη του Συλλόγου Συγγραφέων Ν Σερρών.

Blog και Επικοινωνία .

Η πραγματοποίηση της 2ης Αστροβραδιάς –Βροχή Περσείδων 2008 στην Άνω Βροντού,που θα πραγματοποιηθεί στις 9-8-2008, μας έδωσε το έναυσμα να δημιουργήσει ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος της ¨Ανω Βροντούς, αυτό το blog για την επικοινωνία μας, με φίλους από όλη την Ελλάδα και του εξωτερικού μια και πολλοί κάτοικοι της Άνω Βροντού ζουν μακριά μας .